• Relatietherapie bij Hersenletsel

  Wanneer een van jullie hersenletsel  heeft, heeft dit veel invloed op je relatie en/of gezinssituatie. De gevolgen van hersenletsel zijn vaak onzichtbaar, maar voor jou als directe partner des te meer merkbaar. Aandacht voor de degene met het hersenletsel is er wel, maar de partner en het gezin worden nog wel eens vergeten. Een verhaal uit de praktijk:

  Janneke is 43 jaar, zij is 15 jaar getrouwd met Geert, 46 jaar. Zij hebben twee kinderen in de puberleeftijd. Geert heeft een tijd geleden een ongeluk op het werk gehad waarbij hij een stalen buis achter op zijn hoofd heeft gekregen en in coma is geraakt. Gelukkig is hij hier na twee dagen uit ontwaakt  en had hij geen restverschijnselen. Hij is na een week ontslagen uit het ziekenhuis en kon zijn werkzaamheden gewoon weer hervatten. Na een paar maanden ontstaan er thuis echter problemen. Geert is zeer passief en reageert heel anders dan voorheen als Janneke iets aan hem vraagt. Er is veel ruzie en de sfeer is slecht. Bovendien lijkt hij dingen te vergeten en is hij snel afgeleid, waardoor er  gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Janneke voelt zich steeds vaker ongelukkig en vraagt zich af of ze nog wel verder wil met Geert op deze manier. Ten einde raad gaan ze naar hun huisarts, die hen doorverwijst naar het ziekenhuis. Daar blijkt uit onderzoeken dat Geert toch hersenletsel heeft opgelopen door zijn eerdere ongeluk. Janneke voelt zich nog slechter. Geert kan er dus eigenlijk  niks aan doen, maar je verlaat een man met hersenletsel toch niet? Om hun  gezin te redden besluiten ze bij mij in relatietherapie te gaan.” 

  Wat kan ik in zo’n situatie voor jullie betekenen?

  Ik kan jullie helpen de emotionele en gedragsmatige gevolgen van het hersenletsel, die vaak pas veel later na het ontstaan van het hersenletsel op gaan vallen, een plekje te geven.
  Doordat ik jaren als neuropsycholoog in de revalidatie heb gewerkt, heb ik veel ervaring in het begeleiden van volwassenen met niet aangeboren hersenletsel en hun naasten.

  Bij hersenletsel kun je denken aan:

  • Hersenletsel ten gevolge van ongeval
  • CVA: TIA, hersenbloeding, herseninfarct
  • Ziekte van Parkinson
  • Ziekte van Alzheimer
  • MS

  Daarnaast kan ik jullie helpen met het vertalen van de uitslag van een neuropsychologisch onderzoek (NPO). De uitslag van zo’n NPO is vaak een vrij technisch verhaal. Door er samen naar te kijken kunnen we de vertaalslag maken naar de praktijk waardoor jullie beter gaan begrijpen wat er nou eigenlijk mis is en, nog belangrijker, wat er goed gaat.